Orgaan en weefseldonatie

Donorzorg is patiëntenzorg
Voor de artsen in het ziekenhuis is donatie een onderdeel van de patiëntenzorg.
Na het overlijden stopt de zorg direct. Er wordt beoordeeld of donatie van organen- en/of weefsels tot de mogelijkheden behoort.
Ziektegeschiedenis en de leeftijd van de overledene zijn belangrijk bij het bepalen of een orgaan geschikt is voor donatie. Afhankelijk van deze gegevens zal de arts of verpleegkundige het Donorregister bellen om te informeren of de overledene een wens heeft laten vastleggen.

In Nederland wordt elke ingeschreven burger, in het jaar dat hij of zij 18 jaar wordt, opgeroepen om zich te laten registreren in het Donorregister.
Deze officiële wilsverklaring in het Donorregister wordt altijd gerespecteerd. De arts zal pas actie ondernemen om de procedure tot donatie in gang te zetten als er toestemming is voor donatie.

Als er géén wilsbeschikking wordt aangetroffen in het Donorregister worden nabestaanden om toestemming voor donatie gevraagd. Een verdrietig moment voor nabestaanden. Een keus maken is moeilijk. Vooral als er voor het overlijden nooit gesproken is over het onderwerp donatie.
Twijfels over de wens van de overledene waren er niet geweest als hij of zij zich had geregistreerd in het Donorregister.

Bent u al geregistreerd?
U kunt zich direct registreren. Het donorregistratieformulier is te vinden in de polikliniekhal van het ziekenhuis, in de apotheek, het stadhuis of via internet op www.donorregister.nl/. Op deze website kunt u inloggen met uw DigID.

Getransplanteerden beseffen goed dat een anonieme overledene gezorgd heeft dat hun kwaliteit van leven is verbeterd. Zij zijn de donor zeer dankbaar.

Donatiefunctionaris:
Binnen het ziekenhuis is een donatiefunctionaris werkzaam. Deze functionaris coördineert het ziekenhuisbeleid met betrekking tot orgaan- en weefseldonatie volgens de wet opgesteld door de Nederlandse Transplantatie Stichting. www.nederlandsetransplantatiestichting.nl/.

Donatiefunctionaris:
mw. H.W.M. Corstiaensen 0164 278 636